To English page   

30 cm
Ik bouwde mijn eerste Dobson telescoop rond een 30 cm Orion Optics (UK) f/4.0 spiegel die een Strehl ratio van 0.990 heeft (een erg goed review hierover is van Royce). De mooie wide-field beelden met deze telescoop zijn een klasse apart. De telescoop startte als een eenvoudige Dobson telescoop.

Het is echter altijd een 'verbouwings' telescoop geweest. Er waren een aantal versies, de laatste ziet het er uit als hieronder. Ik installeerde de Argo Navis digital setting circles en het ServoCAT systeem. De telescoop heeft alle eigenschappen die ik wil zien in alle Dobson telescopen die ik gebouwd heb.

  1. Ze zijn gemakkelijk te collimeren en ze houden hun collimatie goed.
  2. De telescopen zijn goed gebalanceerd en erg stabiel.
  3. Hoewel robuust gebouwd, draaien ze toch soepel, maar het zijn geen 'runaway' telescopen.
  4. Tenslotte, ze zijn gemakkelijk op te zetten en af te breken.

De telescopen zijn niet super lichtgewicht of ultra-compact. Maar ze zijn allemaal opgebouwd uit slechts een paar gemakkelijk te vervoeren delen. Deze 30 cm telescoop bijvoorbeeld is mijn reis telescoop geweest en heeft grote delen van Europa gezien. En dat doet deze nog steeds (Bob Hogeveen)!

Huidige 30 cm telescopen
De 30 cm Dobson telescopen die ik momenteel maakt zien eruit als deze, een ervan is uitgerust met het Argo Navis systeem.

Zoals met alle Dobson telescopen die ik maak, vallen ze uiteen in drie grote delen. Dit maakt het heel gemakkelijk om ze op te zetten en af te breken.

Verder, ze zijn eenvoudig geheel uit elkaar te halen voor vervoer in een auto.

De telescopen zijn gemaakt rond 30 cm f/5.2 spiegels, gemaakt door Jan van Gastel (een voorbeeld is hier te zien (Jan van Gastel's ATM pages). Ook deze specifieke spiegel is excellent (een Strehl ratio van 0.968) (klik hier voor een optisch rapport). De sterbeelden zijn briljant en hagelscherp. De 'gladheid' van de spiegel staat garant voor een contrastrijk beeld van uitgebreide objecten.

De telescopen bewegen heel soepel en zijn erg stabiel. De grondplaat en de rockerbox bestaat uit slechts twee ronde, dikke multiplex platen. Dit is voldoende, het maakt de telescoop tamelijk compact en gemakkelijk om op te zetten.

De side bearings zijn heel over-sized en dit garandeert dat de telescoop altijd goed gebalanceerd is, met of zonder oculairen.

Ik geef de voorkeur aan een vangspiegelbox die uit twee ringen bestaat in plaats van een. Het geeft bijvoorbeeld extra stevigheid en een goede bescherming van de vangspiegel.

De uiterst belangrijke 'baffling' is ook heel eenvoudig met dit type vangspiegelkooi.

Ik plaats zoveel mogelijk in de spiegelbox, zoals bijvoorbeeld de accu voor de ventilatoren en het optionele Argo Navis systeem. De spiegelcellen zijn gemaakt uit een enkel stuk aluminium. Samen met hoe ik de trusses aan elkaar link is het geheel zeer stijf en dit resulteert ondermeer in een stabiele collimatie. Dat betekent niet alleen over de range van Zenit naar omlaag, maar ook gedurende de gehele waarneemsesie.

De trusses zijn allemaal met elkaar verbonden en zijn zodanig aan de spiegelbox gekoppeld dat ze hierin uit het zicht 'verdwijnen'.

Dit type telescoop met een spiegel van deze omvang en specificaties is te koop voor

€2395

Voor dat geld is de telescoop "compleet", dat betekent dat het inclusief is met:
- de premium spiegel set met normale coating, in getoonde voorbeeld is de f/5.2 spiegel gemaakt door Jan van Gastel en heeft een Strehl ratio beter dan 0.96 (interferometrisch rapport bijgesloten)
- een Orion Optics 2" focuser met 1:10 reductie
- ventilators en een accu
- een vangspiegel dew removal systeem
- een Rigel zoeker.

Optioneel kan de telescoop uitgerust worden met Digital Setting Circles en/of een go-to systeem.

Top